Furunkulos!

Som jag skrev i tidigare inlägg så har jag kämpat med en riktigt ful furunkulos som Melker haft.
Tur är så blev det bättre inom ett par dagar och nu är det snart helt läkt! Skönt!

Då kanske vissa av er undrar vad furunkulos är?
Furunkulos är en inflammation i hårsäcken/hårsäckarna. Det innebär att hårsäckarna brister och det blir som en slags "varböld". Ur den här "bölden" kommer det hår och det läcker ut hornämnen då det är inflammation i de djupa hudlagren.
Hundar får oftast "varbölder" mellan tårna, men det kan även uppstå på andra ställen på hundens kropp.
När hunden får furunkulos så gör det väldigt ont, därav kan hunden hälta.
Dom går väldigt försiktigt på stenig mark, slickar sig mycket och blir väldigt röda/irriterade på bölden - som oftast vätskar/varar och är ett öppet sår. Tån kan även svullna upp en del.

Hur behandlar man furunkulos?
Först och främst ska man de första dagarna inte gå långa promenader, låt hunden göra sitt och vila mycket. Håll noga rent och se till att hunden INTE slickar på tassen. Utan uppsikt - på med tratt eller köp en elastisk gasbinda som är självhäftande (som funkar TOPPEN, rekomenderar jag starkt! ca 50 lappen på typ granngården).
Ha inte på bandage för ofta, såret måste få andas. Tvätta med exempelvis; aolsollösning/alsolsprit eller prova ättika spädd med lika delar vatten. Man kan även köpa ett schampo hos veterinären som heter "Pyoderm" från Virbac. Detta schampo innehåller klorhexidin som är bakteriedödande. Klorhexidin finns även i desivon. Om det inte har börjar läka efter 3-4 dagar måste veterinär uppsökas!!

Jag själv använde mig av Pyodermen (varje kväll i ett "tassbad" á 5 min.) och tvättade med alsollösning efter varje promenad. Gasbinda när han var själv och under natten! Efter ca. 3 dagar bildades en skorpa och då kan man låta bli att tvätta så att det får läka ifred :) Och efter bara en dag med tvätt och uppsikt så hade svullnaden lagt sig och hältan var borta. Så alla ni som har hundar som råkar ut för detta, var noga med tvätt och renhållning så kanske ni slipper gå till läskiga (och dyra) veterinären ;)

Alsollösning finns på ditt apotek. Pyoderm finns hos veterinären och kostar ca. 200:-Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0